Vallokalerna stänger om

Förtroendet saknas på flera håll

Enligt SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) öppna jämförelser har Gävleborgarna sämst förtroende för sina sjukhus. Detta är oroande. Av 21 landsting så hamnar Gävleborg sist med 64 procent som har förtroende för sina sjukhus medan Örebros innevånare som ligger högst upp har 81 procents förtroende. De främsta anledningarna till det bristande förtroendet som de svarande anger är långa väntetider, att patienterna inte får den hjälp de behöver samt att kompetensen är dålig hos läkarna.

Förtroendet hos personalen för Landstinget Gävleborg som arbetsgivare har länge varit lågt men nu visar det sig att även patienterna saknar förtroende. Det här tar vi i Samverkan Gävleborg på stort allvar precis som vi har gjort med personalens brist på förtroende då det tydligt visar att något är fel i vårt landsting. Enligt vår personalenkät och genom våra samtal med patienter och anhöriga kommer det fram en bild av ett landsting som inte längre kan erbjuda en säker och trygg vård. Det fattas fast personal och ett stort antal specialister, vi är beroende av ett stort antal hyrläkare, det är långa väntetider inom vissa områden, många läkare brister i sina språkkunskaper och det råder en oro både bland patienter och bland personal.


Vi i Samverkan Gävleborg anser att det här måste få ett slut, det går inte att fortsätta driva en vettig sjukvård utan att ta tag i problemet från grunden. Den socialdemokratiska landstingsmajoriteten har påbörjat ett stort arbete med att ta fram Landstinget Gävleborgs nya varumärke i och med den ”nya” regionen där det livligt diskuteras vad vi ska stå för och hur vi vill uppfattas.

Vi kan inte annat än att undra över om detta arbete ligger i rätt i tiden med nedskärningar, sparpaket och ett dåligt rykte? Hur ska ett nytt varumärke kunna förändra den bild som idag finns över Landstinget Gävleborg? Det krävs ett gediget arbete för att ändra synen på vårt landsting och det kan endast ske genom att vi hädanefter alltid ger en trygg, säker och nära vård där varje individ och dess behov är det centrala. Landstingets personal ska känna glädje och tillförsikt inför sin arbetsdag och känna förtroende inför att landstingsledningen ser och lyssnar på dem, att varje person i organisationen är viktig.

Samverkan Gävleborg arbetar för ökat förtroende, bättre tillit och en god sjukvård!

Oppositionsråd landstinget
Patrik Stenvard (M)                  Agneta Wagner (M)Carina Östansjö (FP)     
Carina Östansjö (FP)                 Stig Zettlin (SVP)

Ingemar Kalén (KD)